Kristina Jonäng vid invidningen av Västerhavsveckan

Tidigare i dag gick starten för Västerhavsveckan – en intensiv vecka där havsmiljön uppmärksammas längs västkusten. I år sträcker sig Västerhavsveckan från Kosterhavet i norr till Skälderviken vid Ängelholm i söder. Under veckan kommer forskningsstationer att hålla öppet hus, forskningsfartyg erbjuder expeditionsutflykter där besökarna själva får delta i pågående forskning. Därutöver får besökarna möjligheten att njuta av havsnära kustreservat, följa med på sälsafari och upptäcka livet under ytan.

Det var Kristina Jonäng (C), ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd, som fick äran att inviga årets upplaga av Västerhavsveckan, denna gång i hamnen på Björkö.

Nedan kan ni läsa ett utdrag från Kristinas invigningsanförande:

”En god havsmiljö bygger på aktiva samhällen med jobb året runt. Besöksnäringen, eller turismen som de flesta säger, är en av våra stora inkomstkällor. Det ger jobb och möjligheter för människor att uppleva vår vackra kust. Men turismen kan bara utvecklas om det finns en bas av året runt-boende som kan försörja sig hela året. Människor kommer till Björkö för att se ett levande samhälle, inte ett museum.

Människor vill förstå kulturarvet runt fisket, förädlingsindustrin och skärgårdslivet i övrigt genom att också se dessa livsstilar utvecklas i modern tappning, inte bara titta på bilder från förr.

Det gäller att modernisera kulturarvet genom aktiva insatser för jobb och investeringar i skärgården; bygga hotell, odla sjöpungar för biogas, hyra ut kanoter och erbjuda båtturer, vindkraft i skärgården, samt erbjuda boende och upplevelser vid havet.

Västra Götalandsregionen avsätter årligen miljonbelopp för att främja utveckling i och kring Västerhavet. Det handlar om att stödja goda idéer som kan ge jobb.

– Vi menar att en sådan utveckling startar genom nyfikenhet och kunskapstörst, genom att få extra tillträde till akvarierna i Havets hus i Lysekil, experimentera i Molekylverkstan i Stenungsund eller varför inte i samband med en båttur till Björkö.

Många miljöfrågor på land får för lite utrymme. Miljöfrågor kopplade till havet får ännu mindre utrymme. Det är viktigt att förmedla att havet är landbackens spegelbild. Havets miljöproblem kan bara lösas parallellt med de miljöfrågor som ska lösas på land.

Vatten och fisk är våra viktigaste livsmedel på jorden. Yrkesfisket är därmed ett av världens viktigaste yrken. Vi kan aldrig lösa havets utmaningar på annat sätt än att ge möjligheter både för livsmedelsproduktion och yrkesutövning på haven. De hot vi ser i vår miljö, både på land och i havet, kan bara lösas om man har de yrkesverksamma på sin sida.

Bara då kan vi också få en tillräcklig drivkraft att också lösa havets riktigt stora utmaningar som utfiskning och övergödning.”